Seuraa

maanantai 14. joulukuuta 2020

Miten vaimo jaksaa?



Kesän loppuun saakka vaimoni oli vielä varsin toiveikkaalla mielellä. Kun sitten osoittautui, että tautimuoto oli muuttunut vakavammaksi, se oli hänelle melkoinen järkytys. Pelko puolison menettämisestä ja yksin jäämisestä sai hänen mielessään aivan uuden ulottuvuuden.

Olemme avioliittomme aikana käyneet yhdessä läpi monia vakavia kriisejä, jotka ovat johtuneet lähinnä sisäisen parantumisen tarpeista ja ulkoisista paineista, ei niinkään keskinäisistä väleistämme. Niistä on selvitty puhumalla, rukoilemalla ja ystävien tuella. Olemme enimmäkseen pystyneet keskustelemaan vaikeistakin asioista.

Koskaan aiemmin emme ole olleet kuitenkaan tilanteessa, jossa kuoleman todellisuus olisi ollut niin vahvasti läsnä, kuten se viime kuukausina on ollut. Keskustelujemme sävy on muuttunut entistä vakavammaksi, mutta toisaalta olemme pyrkineet yhteisellä päätöksellä välttämään synkistelyä ja varjelemaan mielialaamme. Tässä turvaudumme yhä uudelleen Jumalan apuun.

Emme ole hylänneet harrastuksiamme, joista olemme aiemminkin saaneet mielihyvää – sikäli kuin se korona-aikana on ollut mahdollista. Minä olen kyllä pysynyt miltei tyystin kotioloissa, mutta vaimo on uskaltautunut osallistumaan lauluun, kuntoiluun ja kirjallisuuteen liittyviin harrastepiireihin. Ne ovat aivan ilmeisesti ovat olleet hänelle elintärkeitä henkireikiä. Nyt ne tosin ovat olleet jo jonkin aikaa tauolla.

Sairaalan puolesta suositeltiin, että sairaan lähiomaisen olisi hyvä saada tukihenkilö, jolle voisi aika ajoin soitella. Niinpä vaimoni ottikin yhteyttä erääseen tukihenkilöksi ilmoittautuneeseen. He pitävät yhteyttä noin kerran viikossa, ja tästä on nähdäkseni ollut vaimolle apua, ja varmaan tukihenkilöllekin.

Sairaudestani johtuva pitkäaikainen stressi on alkanut vaimollani ilmetä fyysisinäkin oireina. On tullut muun muassa lihaskipuja ja epämääräistä päänsärkyä. Minussa nämä vaivat herättävät huolta ja jonkinlaista syyllisyyttäkin. Sinnikkäästi vaimo koettaa kehoaan hoitaa, voimistella ja käydä metsäisillä kävelylenkeillä. Raittiissa ilmassa liikkuessa vaivat tuntuvat välillä helpottavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti