Seuraa

maanantai 19. lokakuuta 2020

Hoitovirhe




Siitä on nyt yli kaksi ja puoli viikkoa, kun sytostaattihoitoni aloitettiin. Kaikki ei mennyt tuolloin kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Reilut puolet syöpälääkkeistä oli tiputettu suoneen, kun sitä alkoikin yhtäkkiä valua kudokseen. Näin, kuinka punertava alue kanyylin ympärillä laajeni. Infuusiota valvova hoitaja, joka oli vierelläni, hätääntyi ja alkoi toimia nopeasti: irrotti kanyylin ja pyysi toista hoitajaa apuun. Minun käskettiin mennä heti valuttamaan vettä vaurioituneen kohdan päälle viiden minuutin ajan.

En itse osannut pitää tilannetta vakavana, koska käsi ei näyttänyt pahalta. Pian paikalle tunki useita hoitajia ja lääkäri, joka määräsi, että minulle pitää antaa syntyneen vamman takia kolme annosta estolääkettä suoraan suoneen kolmena päivänä.

Tässä kohtaa minulla oli vähällä palaa pinna: minunhan oli määrä päästä kotiin heti syöpähoidon jälkeen; nyt minun pitäisi olla sairaalassa kaksi lisäpäivää. Pikku hiljaa aloin ymmärtää, että hoitovirheellä voisi olla vakavat seuraukset: kudokseen valunut neste voisi aiheuttaa ajan oloon kudosvaurioita, ja pahimmassa tapauksessa vahingoittuneeseen kohtaan pitäisi tehdä leikkaus. Hoitaja, joka oli valvonut tiputusta, kävi luonani ennen kotiinlähtöään ilmaisemassa, kuinka pahoillaan hän oli tapahtuneesta. Sanoin, että annan hänelle anteeksi.

Kolme päivää tapahtuman jälkeen sain hoitajalta puhelinsoiton kotiin. Hän sanoi, että minulle tuodaan kohta taksilla liuosta, jota on levitettävä vammakohdan päälle kolme kertaa päivässä viikon ajan. Tämä liuos oli pitänyt hankkia jostakin kauempaa; keskussairaalasta sitä eri löytynyt. Tämä osaltaan kertoo siitä, että tapahtunut potilasvahinko on harvinainen. Parin päivän päästä tästä minun oli vielä käytävä näyttämässä kättäni lääkärille. Hän totesi, että minun ei tarvitse sen takia enää tulla näytille, ellei vaiva pahene. tällä hetkellä vaurioitunut kohta on tummanpunertava ja aristava, mutta iho on ehjä.

Viisi päivää hoidon jälkeen menivät vielä aika mukavasti. Ehkäpä aamuisin otettavat viisi kortisonitablettia auttoivat. Sen jälkeen, viime päivinä iski voimaton ja väsynyt olo. Pari päivää oli lisäksi etovaa pahan olon tunnetta. Sen jälkeen vointi alkoi parantua ja on pysynyt hyvänä tähän asti. Seuraava hoito on tämän viikon torstaina, ja silloin annetaan koko lääkelasti – toivottavasti ilman ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti